Què és Catalunya? (Segona part: una aproximació macroeconòmica)

Divendres que ve coneixerem l'IPC del mes de novembre a Catalunya, però els estudiosos de la macroeconomia del país ja ens han avisat que els preus han pujat. I molt.

 

Ai las! Un servidor, sense voler quitar mèrits als experts, es pregunta: i quina gràcia té anunciar que els preus han pujat un determinat percentatge èquits a posteriori, quan els preus ja han pujat èquits? No seria hasta més útil que l'IPC en comptes de donar-se a final de mes s'aventurés al principi?

 

[@more@]

Aquest bloc, mantenint la vocació de servei públic que sempre l'ha caracteritzat, us vol oferir en exclusiva el resultat final de l'IPC a Catalunya pel 2007 (desembre inclòs).

 

El resultat és esfereïdor i supera amb escreix les previsions més pessimistes. Però no vull avançar números sense justificar d'on surten. Així doncs, passeu, preneu assiento, agafeu paper, llàpits i calculadora científica i observeu atentament aquesta fotografia:

 

 

 

Com alguns recordareu, va ser tirada el mes de juliol. Els fectus del Mercadona (bossa de 300g) valien 2,25 euros.

 

Observeu, tot seguit, aquesta altra fotografia que ha estat tirada aquest mes de desembre:

 

 

D'una primera anàlisi podem concloure que la campanya per a la normalització de la retolació dels productes del Mercadona iniciada fa mesos ha tingut efecte. Gràcies senyor Hacendado per la seva col·laboració (i per les seves Cortezas de Cereal, paquet de 105 g).

 

D'una segona anàlisi podem observar que entre el juliol i el desembre els festucs del Mercadona (bossa de 300g) s'han apujat 5 cèntims d'euro.

 

Cinc cèntims d'euro respecte els 2,25 inicials representen un 2,22% de pujada.

 

Com que de juliol a desembre hi van cinc mesos, fent una senzilla regla de tres obtenim que, si en 5 mesos han pujat un 2,22%, en 12 mesos hauran pujat èquits.

 

Finalment, si despejem la èquits, obtenim que l'IPC anual dels festucs del Mercadona (bossa de 300g), i per extensió de tot Catalunya en general, serà del 5,33%

 

Recordeu: un 5,33%. Aquest dato no es farà oficial fins a mitjans de gener de 2008. Però tots vosaltres, privilegiats lectors i lectrius d'aquest bloc, ja podeu fer-vos el xulo aquestes festes bo i presumint de cultura macroeconòmica durant les sobretaules dels àpats nadalencs, que és una cosa que sempre queda bé i fa com a intel·lectual i tot.

 

I ara per acabar i per demostrar que heu assolit adequadament els coneixements, un examen sorpresa:

 

1 –  Extrapoleu l'evolució del preu del barril Brent en funció del consum del Fiatpunto (en autopista i amb els vidres baixats).

2 – Estimeu les previsions sobre la despesa en béns i serveis de les famílies, basades en el gasto mensual que fa al Caprabo el senyor Venanci de Girona (que té sis fills).

 

Justifiqueu degudament les respostes. La nota farà mitjana amb la de la primera part del curs. Els aprovats podran assistir a la tercera part del seminari sobre Què és Catalunya? (Tercera part: una aproximació des de la carretera)

 Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

13 comentaris a l'entrada: Què és Catalunya? (Segona part: una aproximació macroeconòmica)

 1. Mestre Zinc,
  crec que m’he saltat alguna classe però duré justificant dels papàs perquè no em poseu “nota” a l’informe final. El meus papàs tenen un Audi 4, apartament a la Cerdanya i caseta a Menorca, dúplex a Pedralbes i carnet de soci del Polo i del golf Sant Cugat, i és clar, això de l’IPC ens la porta ben fluixa. Per autopista anem sempre a 180 km/h com a mínim i amb l’aire condicionat i La oreja de Van Gogh a tota bufa. Per tant, que el tiet Brent aquest pugi el barril de gasofa, ens la bufa més encara. Si fos el barril de güisqui de malta, ja em tocaria l’oremus. Per tant, responent a la seves doctes preguntes em permeto respondre:

  1) Sigui com sigui l’increment, serà menor que la setmanada que el papà m’haurà de passar per canviar-me les Rayban i el Lacoste que ja tenen un mes

  2) Jo al Caprabo me’l miro .quan surt a la tele. Només comprem a la botiga del sibarita del Corte Inglés i enviem al Lucas, el majordom amb la seva VISA Oro particular a fer la compra. No tinc el gust de conèixer el Sr. Venanci, però deu ser com que deu ser de l’Opus com nosaltres si és que té sis fills de veritat, que no pateixi, que el papà ja l’ajudarà a final de mes. A Girona la veig només de passada a l’AP 7 quan vaig a l’estiu a Cadaqués (crec que hi ha molta humitat per allí perquè hi passa l’Ebre, oi?).

  Crec que calia explicar això perquè el seu docte alumna tingui una clara idea de què és Catalunya i de qui mana realment en el país: el papà.

  No cal dir que enviaré al Lucas a recollir el cum lude a finals de curs i que si no vinc gaire per classe és perquè crec que no passen pelis del 007.

  PS Sóc un cosi del veí de dalt de visita a casa seva, que mentre està buscant a l’enciclopèdia no sé què de Festucs, aprofito per respondre en nom seu.

  Em diu que li digui que no sé quins deures li ha posat al seu blog. Es un passat aquest cosí que tinc; pobre; però bona persona malgrat tot.

 2. Jordi diu:

  1 – El barril de Brent posat a on? no és el mateix a l’origen que perdut qui sap on. Ja se sap que qui perd….

  2 – El senyor Venanci de Girona (que té sis fills) deu ser una persona encantadora, com tots els Venancis i el Capabro hauria de tenir una deferència i finançar la despesa en béns i serveis de l’esmentat Senyor Venanci amb un anunci benèfic a duo de Rud Hesp i Mariateresacampo.
  I és que servidor de vostès n’és nebot d’un Venanci.

 3. sombretti diu:

  Però ens falten datus!!! Els fectus els hem de considerar béns bàsics o de luju?

 4. bluf… la qüestió de la renda és tenir clar que la base imposable s’obté quan es resquita el mínim personal i familiar de la part general de la renda del període impositiu, dona, que mira que és fàcil, eh! 😛

  Juaaaaaaaaaassssssssssssssss veí!!! Això no es fa! Que jo ja volia anar a dormir i m’heu fet desvetllar de tant riure!!!!! Evidentment, heu guanyat un cum laude, tres matrícules i un master del universo i tot! 😀

  Jordi! Doneu molts records al tiet Venanci quan el veieu!!! I si per un casual us trobeu també la Mariateresacampo, no cal que li digueu re… 😉

  En efectus, sombretti, falten dates. Us en dono dues: cinc de setembre de 1932 i vint-i-set d’abril de 2007. Ara ja ho teniu tot… 🙂

 5. Mmm… d’això, profe… és que no entenc la pregunta… m’ho pot explicar? Ui! Fixi’s, ara va i em cau el paper i m’hauré d’ajupir i clar, vaig amb aquest escot i clar… bueno… menys mal que vusté és un home de bé… doncs, així quina nota em deia que em quedarà?

 6. Laia diu:

  Noooo què els han fet als fectus!!!! Els han modificat genèticament i els han canviat el nom pel de “festucs” perquè ens pensem que es tracta d’un nou producte importat!! Que jo vull fectus, que a sobre els han encarit!

  Bé, profe, aquí li entrego el meu examen (no tingui en compte la taca d’oli, és que al treure la xuleta, m’he tacat amb el bucadillu que la mama m’ha fet de xoriço i després com vostè comprendrà he hagut de tocar el full…)

  1. Si tenim en compte que ara es fa combustible de les crispetes, doncs aviat també se’n podrà fer de fectus. Així doncs, tenint en compte el 5,33% mencionat per vostè més amunt, el consum del cotxet seria… Ai, que m’he deixat al calculadora! Bé, que el cotxe consumeix massa, perquè per autopista i amb els vidres baixats heu d’anar fent frenassos perquè se us omple la cara de les pallofes de pipes del conductor del davant, que és un porquet. I bé, que ja és hora de que se’n compri un de nou, no profe? Que un fiatpunto… Per cert… Qui és en Brent?

  2. El senyor Venanci aviat estarà en números vermells. El senyor Venanci en realitat té cinc fills, perquè el sisè encara que ell no ho sàpiga no és seu, perquè la dona va tenir un calentón amb un amiguet seu però ell no ho ha arribat a saber mai. Així doncs, una sisena part de les despeses se’n va en els donuts, rosquilles d’anís i xupa-xups de maduixa que aquest individu engoleix setmanalment. Dels altres cinc, tres mengen amb moderació i els altres dos tenen una mica de sobrepès i la dieta que segueixen compensa una mica les despeses de la resta. A la seva dona li agraden les cremetes per treure les potes de gall i posar-se baba de caragol per totes les cuixes i estar més llefiscosa, encara que a l’hora de la veritat només es posi capes i capes i capes i que per això ha augmentat tres quilos en un mes. Però ni els donuts, ni les cremetes, ni alimentar a desconeguts són els vertader problema del senyor Venanci. I quin és, dirà vostè? Doncs que li encanten els fectus! Molt li agraden! I a sobre ara han pujat de preu! Què farà el senyor Venanci? Els vicis són molt difícils de deixar… Així doncs, la seva economia es veu atropellada i cau per un barranc mentre els fectus transgènics han pujat cinc cèntims.

  He aprovat????????

 7. carmela diu:

  jo no se quant deu haver pujat allò, però espero anar-me’n a dormir aquesta nit i, demà al matí, haver oblidat que avui, al Can Rabo (tal com ho diu la tieta de no se qui), he vist, a la zona de les llaunes de tomàquet, un producte novedós, que, sota el nom de: “TUMACA”, ens convida a preparar llesques de pa “a la catalana”.

  vaig a drogar-me un ratu, per si de cas.

 8. zel diu:

  Si el barril Brent s’acosta als 90 (89 per ser exactes) dolars, i l’IPC s’incrementa un 5,33%, i ens falta el datu del consum del fiatpunto, tenim una cocció de dues incògnites,(la x i la y) del llatí cognoscere, cognitio, que volia dir conyquedifícil, i l’han canviat. La x ens la va ensenyar després dels gaiumbus, però la y no la sé fer !!!!!!! Com que vostè profe ha arribat uns quants dies tard amb el fiatpunto no hem arribat a fer sistemes decoccions i suposo que ens ho tindrà en compte, no?

 9. Sopes de pa, vagi a fer pipí, però tibi la cadena! 😛

  annatarambana, però per qui m’ha pres vostè! Que un servidor és incorruptible! Faci el favor de venir al meu despatx i acabarem de parlar del seu sobresalient… 😉

  Jajajajajajajaja, Laia, està vostè aprovada, oitant! Per cert, el Brent és el germà de la Brenda (Fox, esclar)! 🙂

  Drogui’s, drogui’s, carmela. I si li falta gènero no es perdi la secció d’adrogueria del Caprabo! 😛

  zel, no em subestimi el fiatpunto, perfavort! Viam si la suspendré… 😛

 10. Ra y Mon diu:

  Hasta hoy no había tenido problema siguiéndote (en catalan) pero lo de los festucs me ha superado… Primero he pensado que era una hortaliza. Luego que eran botellas de cava (por la foto), y finalmente he acudido a la búsqueda del significado en un diccionario, donde me han revelado lo siguiente:
  festuc
  1 alfóncigo

  Como comprenderás, esta palabra, ‘alfóncigo’, no me ha resuelto mi problema… ¿alfóncigo? Suena a excremento, ¿no? Pero me he dicho que en el mercadona nunca venderían excrementos a 2.5 Euros, que los tendrían más baratos. Asi que le he preguntado a mi compañero de laboratorio… ¡pistacho!

  Esta información me permite afirmar que tu medicion del IPC puede verse influenciada por los conflictos en el medio oriente. Irán es el principal productor mundial, y con los problemillas que hay por esa zona… No sé… si quieres un puesto en el FMI, yo haria una re-comprobación de tu teoría inflacionista utilizando algun otro producto Hacendado, como por ejemplo los helados de horchata (muy buenos, por cierto).

  Un saludo, y el blog, muy bueno. Sólo ligeros fallos metodologicos, a veces, 😉

 11. Jajajajajajajaja! Doncs si, Ra y Mon, això de alfóncigo sona a caca!

  Vès que la sèrie Què és Catalunya? no inclogui també algun dia una aproximació des de l’escatologia…😮

 12. Assumpta diu:

  Jajajajaja i jo que he estat una bona estona sense seguir endavant, intentant pensar què caram eren això dels “FECTUS”… i ara resulta que són “ALFÓNCIGOS”…

  Molt bó, molt bó… jo no faig els deures ni em presento a exàmens perquè sóc burra de solemnitat en tot el que fa referència a “numeros”… però em faig uns farts de riure amb el teu bloc que val la pena entrar :-))

  BON NADAL!!

 13. maiagust, conopium: que hi hagi més mails i un “to be continued” no depèn de mi, però vist com està el pati no

Els comentaris estan tancats.

Què és Catalunya? (Segona part: una aproximació econòmica)

Divendres que ve coneixerem l'IPC del mes de novembre a Catalunya, però els estudiosos de la macroeconomia del país ja ens han avisat que els preus han pujat. I molt.

 

Ai las! Un servidor, sense voler quitar mèrits als experts, es pregunta: i quina gràcia té anunciar que els preus han pujat un determinat percentatge èquits a posteriori, quan els preus ja han pujat èquits? No seria hasta més graciós que l'IPC en comptes de donar-se a final de mes s'aventurés al principi?

 

[@more@]

Aquest bloc, mantenint la vocació de servei públic que sempre l'ha caracteritzat, us vol oferir en exclusiva el resultat final de l'IPC a Catalunya pel 2007 (desembre inclòs).

 

El resultat és esfereïdor i supera amb escreix les previsions més pessimistes. Però no vull avançar números sense justificar d'on surten. Així doncs, passeu, preneu assiento, agafeu paper i llàpits i observeu atentament aquesta fotografia:

 

 

 

Com alguns recordareu, va ser tirada el mes de juliol. Els fectus del Mercadona (bossa de 300g) valien 2,25 €

 

Observeu, tot seguit, aquesta altra fotografia que ha estat tirada aquest mes de desembre:

 

 

D'una primera anàlisi podem concloure que la campanya per a la normalització de la retolació del Mercadona iniciada fa mesos ha tingut efecte. Gràcies senyor Hacendado per la seva comprensió (i per les seves Cortezas de Cereal, paquet de 105 g).

 

D'una segona anàlisi podem observar que entre el juliol i el desembre els festucs del Mercadona (bossa de 300g) s'han apujat 5 cèntims d'euro.

 

Cinc cèntims d'euro respecte els 2,25 inicials representen un 2,22% de pujada.

 

Com que de juliol a desembre hi van cinc mesos, fent una senzilla regla de tres obtenim que, si en 5 mesos han pujat un 2,22%, en 12 mesos hauran pujat èquits.

 

Finalment, si despejem la èquits, obtenim que l'IPC anual dels festucs del Mercadona (bossa de 300g), i per extensió de tot Catalunya en general, serà del 5,33%

 

(Aquest dato no es farà oficial fins a mitjans de gener de 2008. Però tots vosaltres, privilegiats lectors i lectrius d'aquest bloc, ja podeu fer-vos el xulo aquestes festes bo i presumint de cultura macroeconòmica durant les sobretaules dels àpats nadalencs.)

 


En properes edicions: extrapolarem l'evolució del preu del barril Brent en funció del consum del Fiatpunto (en autopista i amb els vidres baixats). També farem previsions sobre la despesa en béns i serveis de les famílies, basades en el gasto mensual que fa al Caprabo el senyor Venanci de Girona (que té sis fills).

 Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.