Nyicris?

Al llarg dels anys, hom ha emprat (de Llobregat) diversos mots per definir-me. Ahir, sense anar més lluny vaig ser titllat de "nyicris". Repeteixo: nyicris. No, nyonyo no. Nyicris. I jo, amb tot el meu metrosetantaset i els meus seixantanouquilos, lluny d'ofendre'm, sentí una tremolor, m'emocioní i em posí tontorron (Antiu Xixona). I per què?

[@more@]

Doncs perquè nyicris és una paraula que s'està perdent. Perquè sentir que hi ha gent que encara la fa servir em fa veure que no tot està perdut. Perquè m'agraden les paraules que sonen com un grinyol. I sobretot, sobretot, sobretot, perquè és una de les meves paraules preferides.

Nyicris. Repetiu amb mi: nyicris. Conjuguem plegats el pretèrit indefinit de subjuntiu del verb ésser-nyicris. Feu aquesta paraula vostra i repetiu-la. Integreu-la en el vostre vocabulari: unes escales nyicris, un putu-nyicrisbucle, deu raons per ser nyicris, una nyicris mona-mona,… Siguem nyicris. Sentim-nos-en. Tornem-nos-en-l'hi-ho-n'hi-el!

Nyicris. M'agrada. M'agrada molt.

(I no sé perquè, però quan dic nyicris, per una estranyíssima assocació d'idees, automàticament em ve al cap el Massagran)

Sí, sóc raro…

 

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

20 comentaris a l'entrada: Nyicris?

 1. dan diu:

  Doncs ara que ho dius, jo de petit la feia servir, i ara fa molt que no dic nyicris a ningú (i no serà perquè no en conegui!)
  Buf! Junt amb “enguany”, l’apunto a la secció mental “paraules que no he de perdre”.

 2. Puji diu:

  Doncs jo faré servir el pretèrit indefinit de subjuntiu del verb ésser-nyicris en negatiu: “que jo no fós nyicris”, no perquè la paraula no m’agradi, sinó perquè les meves mides, que em fa vergonya dir-vos, estan molt lluny del terme nyicris.

  Jo quan penso en en Massagran, em vé al cap la paraula tripallokavipasek.

 3. bluf... diu:

  segurament amb àdhuc i nogensmenys són paraules que estan ensenyant al nostre nou president, encara es revaloritzarà l’ús del nyicris

 4. sombretti diu:

  Roger Grimau + Gregor Fucka = Massagran ?

  ah, en massagran… crec que encara no he superat la mort de la pelleringa…

  Bé, per no sortir del tema, com a paraula -i com a actitud- m’agrada molt “rondinaire”.

 5. vilapou diu:

  Segons el Diccionari català-valencià-balear del I.E.C., el significat de nyicris és:
  1. Persona desnerida, raquítica; magre i mancat de vitalitat
  2. Poc menjador; menjamiques
  3. Planta de l’espècie Muscari comosum
  I a partir d’aquí podem trobar a la Wikipedia que el Muscari comosum és “una hierba vivaz de vistosas flores” que s’anomena “jacinto comoso”.
  Amb quina acepció es queda?

 6. marta diu:

  Nyicris, queco i nyonyo són paraules absolutament necessàries.

 7. marta diu:

  I hi afegiria macarrònic.

 8. Dessmond diu:

  Anem al gra -que és una expressió que si es perd no passa absolutament res-: quin mèrit vas fer tu per tal que motives l’impuls d’espategar-te aital fabriana expressió?

 9. orfeu diu:

  Potser é que cada vegada n´hi ha menys de nyicrics al nostre país, …el menjar ens pot.

 10. Oriol diu:

  Massa- gran deu ser la persona que t’ha dit nyicris.

 11. Nyicris!!!

  M’estàs dient que en Zinc és nyicris? Ostres, jo t’imaginava diferent… Més, més… bueno, no sé com, però no nyicris. S’han equivocat, home, no pot pas ser.

  En tot cas Nyicris m’agrada i m’ha fet molta gràcia que linkessis aquell post, crec que va ser sinó el primer comentari que et vaig deixar, dels primers!

 12. Bachi diu:

  Jo també feia molt que no deia nyicris!! El català té paraules fantàstiques: mastegot, esberlar, festuc, escopinyes, barbamec, aixoplugar… Jo un dia potser parlo sobre això en un post… si m’ho permets es clar!

 13. dan “nyicris”, “enguany”… és que les paraules que tenen el so “ny” són entranyables! No les perdéssim pas!

  TRIPALLOKAVIPASEK!!!!! Jajajajajajaja Puji, ja no me’n recordava!!! 😀

  Ui, bluf…, no voldria ser a la pell del mestre de català del Montilla… 😮

  És veritat, sombretti, la Pelleringa (A.C.S.)!!!! La tortuga més mítica de la literatura catalana!

  Mestre, entre desnerit, menjamiques (quina GRAN paraula!) i floreta, em quedo amb la 4 (ei, que al meu diccionari hi surt… en boli, vale, però hi surt) 4. Prototip de mascle perfecte, tan en les etxures com en l’enteniment, model de bellesa i d’intel·ligència… i de modèstia. 😛

  Marta, necessàries i imprescindibles! Permeteu-me que hi afegeixi poniol.

  Senyor perdedor, deixem-ho en l’alçada i el pes sisplau, que al ritme que porteu, esmentar altres mesures seria humiliant per un servidor… 😛

  DessmondDes del gra, us faig avient que el mèrit no va ser meu, sinó del diàmetre de la secció transversal dels meus braços. 🙂

  Orfeu, un país que té el Pere Tàpias fent un programa de cuina a l’arradio no pot ser nyicris. Demà mateix començo un règim invers, per assolir proporcions tapiesques!

  Oriol entre vós i jo, la persona que m’ho va dir té permís per fer-ho!

  Tarambana en Zinc no és nyicris, però aquell que mou els fils d’en Zinc no es podria pas titllar precisament de refetot! 🙂

  Bachi, m’encanta mastegot!!!!!!

 14. Acasa sempre hem dit, incorrectament, “nyiclis”, suposo que per culpa de la meva mare que també diu “onorac” per exemple. Ara li diem al meu fill petit que està sec com un carquinyoli, en canvi a mi no m’ho diuen gaire des que peso 30 quilets més que tu.

 15. Collons quin lirisme. el quem és m’ha agradat ha estat el un putu-nyicrisbucle.

 16. Ahir sopant, en una de les converses que corria per la taula i que tractava sobre ex-novios, l'actriu de la colla va deixar anar la frase "estava prim com un filaberquí", exagerant, podríem dir que em vaig emocionar i tot. L…

 17. jo tambe faig servir molt sovint el mot tit-tiritit, tant aplicat a les persones com a les coses. Ve a se un sinonim de nyicris, que tambe magrada molt

 18. un país que té el Pere Tàpias fent un programa de cuina a l’arradio no pot ser nyicris. Demà mateix començo un règim invers, per assolir proporcions tapiesques!

 19. Innova di desain dengan eksterior aerodinamis dan dilengkapi berbagai fitur untuk melengkapi kenyamanan.

 20. Estic molt content de ser aquí perquè aquest és un lloc molt bo que ofereix molta informació sobre els temes tractats en profunditat.
  pacquiao vs marquez 3

Els comentaris estan tancats.